Cetăţeanul RM care a suferit accident vascular cerebral a fost adus în Republica Moldova

Sunday, 8 January 2017. Press release

Cetăţeanul RM care deţinea poliţa de asigurare medicală peste hotare a Societăţii de asigurări „ACORD GRUP” S.A. a fost adus cu succes în ţară cu avionul de ambulanţa aeriană pentru a continua tratamentul după atacul vascular cerebral suferit în Republica Mali.

 

Pe data de 19 decembrie 2016 aeromecanicul asigurat, Alexandr M., care se afla în misiune de serviciu în Republica Mali, a apelat la serviciile medicale a aeroportului Gao din cauza înrăutăţirii bruscă a sănătăţii. După ce a fost transportat de urgenţă în secţia de reanimare a spitalului privat din Bamako – „Polyclinique Pasteur”, unde a fost diagnosticat cu „Atac vascular cerebral hemoragic”, asiguratului i-a fost acordat ajutorul medical necesar.

La data de 20 decembrie 2016 a fost obţinut raportul medical de la medicul curant din „Polyclinique Pasteur”. După studierea acestuia şi consultarea cu medicul neuropatolog din Republica Moldova, de către Societatea de asigurări „ACORD GRUP” S.A. a fost luată decizia de transportare urgentă a asiguratului din Republica Mali în R.M, în condiţii că aceasta nu va prezenta pericol sănătăţii.

Pe data de 26 decembrie 2016 medicul curant din „Polyclinique Pasteur” a comunicat că starea asiguratului s-a stabilizat şi nu s-au depistat pericole pentru sănătate, dar în scopul pregătirii asiguratului pentru zbor au fost planificate proceduri de diagnosticare suplimentare inclusiv tomografia.

Pe 5 ianuarie 2017 după obţinerea acordului de transportare de la medicul curant din „Polyclinique Pasteur”, Societatea de asigurări „ACORD GRUP” S.A. şi-a asumat responsabilitatea pentru reîntoarcerea lui Alexandr M. la baştină cu scopul tratării şi reabilitării ulterioare.

Ţinând cont de starea lui gravă a fost luată decizia pentru transportarea în RM cu avionul privat a companiei Germane „MAS-Aeromed Ltd. & Co. KG” (deţinător al certificatului de calitate a Asociaţiei Europene de Export Medical Aerian (EAAME)) în acompanierea medicilor înalt calificaţi din Germania.

Pe data de 8 ianuarie asiguratul Alexandr M. a ajuns cu succes în RM cu cursa Bamako(Mali) – Chişinău pentru tratamentul ulterior la Institutul de neurologie şi neurochirurgie. La momentul actual starea asiguratului este stabilă.

„Astfel de cazuri sunt înregistrate rar la o Companie de asigurări, dar anume acestea demonstrează principiul de bază a asigurării că nu sunt bani aruncaţi în vânt. Un asemenea caz pentru o persoană neasigurată care ar suferi un atac vascular cerebral în Africa, s-ar fi transformat în tragedie. Pentru început am luat decizia de a-l transporta pe Alexandr M. în Republica Moldova, unde acesta va beneficia de ajutor medical calificat. Cel mai important pentru noi a fost transportarea asiguratului acasă în condiţii sigure” – Victor Gaiciuc (Preşedinte „ACORD GRUP” S.A.)

Suma asigurată în baza poliţei de asigurare medicale peste hotare constituie 50 000 Euro, şi a fost achitată în întregime. Cea mai mare parte din suma asigurată a constituit transportarea asiguratului în RM.